vähän historiaa

Milla Viljamaa on työskennellyt säveltäjänä, sanoittajana, sovittajana ja muusikkona mm. sirkus-, tanssi-, ooppera- ja teatteriproduktioissa sekä erilaisissa konserteissa. Milla on esiintynyt yksin sekä monissa kokoonpanoissa lukuisien Euroopan maiden lisäksi mm. Australiassa, Kiinassa, Japanissa, USA:ssa ja Argentiinassa. Hän on työskennellyt myös mm. Australian Chamber Orchestran, Camerata Nordican, Tapiola Sinfoniettan, Saint Paul Chamber Orchestran, Västerås Sinfoniettan, Camerata Bernin, Irish Chamber Orchestran ja Britten Sinfonian kanssa Pekka Kuusiston johdolla. 

Säveltäjänä ja biisin kirjoittajana Milla on toiminut useissa erilaisissa produktioissa, joista mainittakoon Muumit Rivieralla elokuvan musiikin tekemiseen osallistuminen sekä Tapiola Sinfoniettan kantaesittämä Sankariveljekset - balettiseikkailu maailman synnystä 2013. Hän on myös toteuttanut kaksi omaan musiikkiinsa perustuvaa visuaalista konserttia Kadonnut kuu (2005) sekä Ansa (2008). Taustahahmona Milla on toiminut myös mm. Lauri Tähkän levyillä ja livekeikoilla.

Millan kokoonpanoja ovat mm. kansanmusiikista ammentava Hereä, vokaalipitoista folkpoppia synnyttävä Saaga Ensemble ja omaa tangonuevomusiikkia tekevä Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola, joilta kaikilta on julkaistu jo useampi albumi. Hereän Veden värit -levy oli vuoden 2017 Etnoemmaehdokas ja Duon toinen levy Mi Retorno oli Etnoemmaehdokas vuonna 2008. Millan ensimmäinen soololevy Paras aika päivästä sisälsi hänen näkemyksensä arkipäivän pienistä yksityiskohdista. Toisella soololevyllä  pohditaan tarun ja toden rajapintaa pääasiassa harmoonin ja jousikvintetin voimin. Kyseisen Minne -levyn musiikki voitti vuoden 2012 Teosto-palkinnon.

Opettajana Milla on toiminut mm. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla, mistä hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2007 pääaineenaan piano ja harmooni. Hän on myös kehittänyt uudenlaista opetusmateriaalia julkaisuina nimeltä Kansanmusiikkia pianisteille ja Kansanmusiikkia pianisteille -alkeet.